西太湖东岸线渔人码头

Xitaihu, China (2012)

site area: 74,139m2

GFA: 83,334m2

type: mixed use, retail
中国江苏常州(2012)
用地面积:74,139平方米
建筑面积: 83,334平方米
项目类型: 酒店、零售、休闲

Fishermans Wharf in Xitaihu, China, draws upon the analogy of rocks and flowing water- with the aesthetics reflecting the characteristics of the nearby West Lake.
The commercial street is like calligraphy strokes dotted with water features, interspersed between the main building and ancillary buildings.

The scheme is comprised of four contiguous zones which inform the circulation, arrangement, and program of the area known as “Mountain”,”Water”, “Hillock” and “Field”. Water represents the zone comprised of alfresco and fine dining neighbouring vibrant bars and cafes. Small retail areas suitable for food and beverage vendors adjoin the hotel to form the Mountain zone. Hillock is an arrangement of shopping centres and clubs, whilst the field zone is dedicated to a holiday business club occupying the northwest of the development area.

Awnings of the buildings are connected with walking trails, and scenic areas, using traditional Chinese landscaping techniques including the “Step King Garden”. Concepts such as “veins”, “walking gardens” and “calligraphy” feature prominently with meandering scenic trails, and integrated gardens key ideas to the circulation and appreciation of the natural landscape and architecture of the scheme.

设计旨在打造一个山水之间的村落。所有的建筑给人一种现代感,然而其结构却是传统的中国形式。基地南部中式建筑的规划,其建筑本身不是主体,而是规划的一个组成部分。水——是这个区域的主脊梁,它串起每一栋建筑,使整个区域融为一体。
在中央水域处将会打造一个小型的舞台空间,可以进行钢琴、爵士乐、琵琶等乐器的演出。由此,所有在水域周边餐厅用餐的客人都可以享受到这个舞台带来的音乐。这也将成为这个度假村落的一大特色。
设计中,在二层的位置做了10米宽的平台,可以方便基地内零售、餐厅的运作。同时也使得基地自然地形成了两个大广场空间。建筑的上半部分是金属折叠网格外立面的酒店,其概念来自于民国时期的老式传统的酒店。