Foshan

Foshan, China (2013)

site area: 3.4 ha

GFA: 54,170 m2

type: mixed use, civic and cultural, public square, retail

Foshan Oasis is a cultural destination in the heart of the city. It provides a varied and complimentary range of attractions for a diversity of people and age-groups working together as an economically sustainable whole.
The site will feature a major greenhouse, multi-level retail galleria, aquarium, theatre and Foshan city flagship.
LAB?s design for the Foshan gateway draws upon the rich local tradition of Shiwan ceramics, their sinuous glazed forms providing a starting point in the development of a distinctive formal response to the gateway site and urban context.
The Gateway building occupies a key location within Foshan as the termination of the North Ling Nam road axis underpinning the strategy for the gateway building which is based on a single formal gesture that both frames and terminates the axis, forming an inverted ?U? shape.
The massing of the gateway creates a sheltered public plaza, oriented to capture the view down the axis forming an events plaza and city square with the capacity to accommodate a diverse range of cultural festivals, performances, markets and civic commemorations.